header banner
Default

Depremde Hayat Kurtaran Raylı Temel Sistemi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kim Buldu?


Haberler

Depremde Hayat Kurtaran Raylı Temel Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Raylı Sistemi Kim Buldu?

GNS

Kahramanmaraş depreminin ardından 10 ilde sayısız bina çöktü. Göçük altında kalan binlerce vatandaş için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yıkımın daha büyük olduğu Kahramanmaraş ve Hatay'dan gelen görseller, şehirde taş taş üstünde kalmadığını gösteriyor. Depremin ardından Japonya'da her yıl meydana gelen depremlerin nasıl hasara mahal vermediği merak edildi. Sosyal medyada akıllara 'raylı temel sistemi' geldi. Peki raylı temel sistemi nedir? Raylı temel sistemi özellikleri nelerdir? Raylı temel sistemini kim buldu? İşte detaylar...

Yaşanan depremin ardından yıkılan tüm binalar hakkında "deprem değil, bina öldürür" dendi. Binlerce insan yaşadığı ilde göçük altında kaldı. Depreme dayanıksız, çöken binalardan sonra gündem yeniden "raylı temel sistemi" konusundaki araştırmalarla doldu.

VIDEO: Raylı Bina Sistemi-Binalar neden yıkılır?Deprem değil bina öldürũr.
Veli Öğretmeni

Yaşanan depremin ardından yıkılan tüm binalar hakkında "deprem değil, bina öldürür" dendi. Binlerce insan yaşadığı ilde göçük altında kaldı. Depreme dayanıksız, çöken binalardan sonra gündem yeniden "raylı temel sistemi" konusundaki araştırmalarla doldu.

Raylı temel sistemi hakkında detaylara birlikte bakalım.

Raylı Temel Sistemi Nedir?

VIDEO: Depremde hayat kurtaran Sismik izolatörü inceledim!
ShiftDelete.Net

Raylı Temel Sistemi Nedir?

Binaların rayların üzerine inşa edilmesini söyleyen sistem, binaların deprem esnasında yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket etmesine olanak tanıyor.

Raylı Temel Sistemi Nasıl Çalışır?

VIDEO: Radye Temel Nedir? Radye Temel Depreme Dayanıklı mı? Diğer Temel Çeşitleri ve Radye Temelin Kıyası!
İnşaat Mühendisi Emirhan Aydın

Kapat

Japonya'daki Depreme Dayanıklı Evler Nasıl İnşa Edildi?

VIDEO: Mimar Sinan: "Hiçbir Deprem Bu Eserleri Yıkamayacak" Nasıl Başardı?
ViBio

Japonya'daki Depreme Dayanıklı Evler Nasıl İnşa Edildi?

1995 yılında Japonya'da yaşanan felaketin ardından ülkede eski binalara güçlendirme yapılırken, yeni binalar da yeni sistem doğrultusunda inşa edildi. Binaların yüksekliklerine göre koruma sistemleri değişiyor. Üç katlı binalarda duvarların güçlendirilmesi ve temelin levhalar ile korunması şartı konuluyor. Orta yükseklikteki binalarda daha fazla önlem alınıyor. 

Japonya'da kullanılan depreme dayanıklı raylı temel sistemli evler, binanın yeryüzü ile bağlantısını kesmeyi sağlayan bir taban izolasyonu oluşturuyor. Kurulan sistemde binanın temel kısmına kauçuk ile imal edilmiş tamponlar kullanılıyor. Bu tamponlar binaların deprem tehlikesi esnasında titremesi ve eğilmesi yerine yatay sallanmasını mümkün kılıyor. Temelde oluşan sarsıntı bina geneline yayılsın diye, bina iskeleti içerisinde yer alan hidrolik teller kullanılarak binanın yıkımına engel olunuyor.

Raylı Temel Sisteminde Binalar Nasıl Yıkılmıyor?

VIDEO: Radye Temel teknolojisi nedir? Avantajları nelerdir ? 30 kat ve üzeri binalarda temel nasıl olmalı ?
HerTeknoloji

Raylı Temel Sisteminde Binalar Nasıl Yıkılmıyor?

Temel atılırken kullanılan izolasyon ve bina içinde yer alan sistem, evleri depreme dayanıklı hale getiriyor. Deprem esnasında bu sistem sayesinde binalar kırılmak yerine esniyor. Japonya'da mühendisler, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirip tüm binanın aynı esnada hareket etmesini sağlıyor. Bu esneklik payı binanın yıkılmasını ya da kırılmasını engellemek için yapılıyor. Ülkedeki çok büyük binalar ve gökdelenler dahi bu sistemle ayakta kalıyor. Kullanılan sistem sağlı, sollu ya da önlü arkalı olacak şekilde 3 metreye ulaşan bir mesafe ve esneme payı sunuyor. Bina temelinde amortisör kullanılması hareket esnasında esneme payı da gözetilince titremeyi etkisiz hale getirirken, temelde kullanılmış olan tampon sıvılar sallantı sırasında şiddetin azalmasını sağlıyor.

Raylı Temel Sistemini Kim Buldu?

VIDEO: İşte deprem sarsıntısını önleyen sismik izolatörler: 6.8 büyüklüğündeki deprem 3.1 gibi hissedildi
CNN TÜRK

Raylı Temel Sistemini Kim Buldu?

Kesin olmamakla birlikte bu sistemin ilk olarak Japonya'da kullanıldığı biliniyor. Büyük depremlerin art arda yaşandığı Japonya, 1995 felaketinden sonra bu sistem üzerinde çalışmaya başlamış ve binalarını son derece kuvvetlendirmiştir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

VIDEO: Depremde hayat kurtaran sismik izolatör sistemi işte böyle çalışıyor (UYGULAMALI ANLATIM)
CNN TÜRK

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Sources


Article information

Author: Kristina Lee

Last Updated: 1702036804

Views: 941

Rating: 3.7 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kristina Lee

Birthday: 1951-04-25

Address: Unit 9517 Box 6234, DPO AE 51102

Phone: +4702941647113141

Job: Bioinformatician

Hobby: Surfing, Snowboarding, Photography, Soccer, Embroidery, Cycling, Bird Watching

Introduction: My name is Kristina Lee, I am a clever, welcoming, esteemed, unyielding, dear, venturesome, unguarded person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.