header banner
Default

Stabil paralar kripto para piyasasının yüzde on beşini oluşturuyor


Stabil kripto paralar artışta

Kripto para piyasasının önemli bir kısmı artık stabil dediğimiz Dolara endeksli birimlerden oluşuyor. Tether, Coinbase ve Binance bu segmentin başını çekiyor.

Bitcoin
Kripto para piyasasında Dolar veya diğer itibari paralara endeksli stabil paraların geçmişi oldukça eski. 2014 yılında BitUSD ve NuBits ile başlayan macerada bugün oyuncular farklı ancak pasta çok büyük.

Stabil paraların değeri nedir?

VIDEO:

Yapılan analize göre bugün stabil kripto paraların toplam pazar değeri 147 milyar dolar civarında. Bu da tüm piyasanın yaklaşık yüzde 15’ine denk geliyor. Hacim ise 30 milyar dolar civarında seyrediyor. Borsalar ilk dönemde USD ile işleme başlamış olsa da özellikle USDT ile birlikte stabil krpto paralar bir standart haline geldi.

Piyasada lider 70 milyar dolar değeri ile USDT birimi. Coinbase destekli USDC birimi 44 milyar dolar değere sahip. Binance destekli BUSD ise 21.2 milyar dolar ile üçüncü sırada. Diğer stabil paralar ile arada oldukça büyük bir fark var.

Stabil para kâğıt üzerinde 1 dolara karşılık gelen değeri ifade ediyor. Dengeli tanımını kullansa da dengesizlik çok. Aslında kripto para dünyasını tepe taklak eden stabil coinler desek yanlış olmaz. 2017 patlamasında Tether şirketinin karşılıksız USDT basarak piyasayı manipüle ettiği iddiaları mahkemeye taşınmıştı. Terra Luna vakfının USTC karşılığını 1 dolar olarak tutamaması 40 milyar doların silinmesine neden oldu. Yine BitUSD ve NuBits bugün 1 doların çok çok altında işlem görüyor. Yani stabil paraların bu denli büyük bir paya ulaşması bir taraftan riskleri de beraberinde getiriyor.

Abone ol

Şu anda 1 misafirin görüntülediği bu içeriğe toplam 1363 kez bakıldı. (0,344 sn.)

Sources


Article information

Author: Marcus Castro

Last Updated: 1699539721

Views: 609

Rating: 4.1 / 5 (47 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Marcus Castro

Birthday: 1996-12-09

Address: 812 George Ridge, Toddbury, FL 87039

Phone: +4843423537334988

Job: Astronomer

Hobby: Writing, Swimming, Snowboarding, Yoga, Photography, Raspberry Pi, Card Collecting

Introduction: My name is Marcus Castro, I am a vivid, priceless, frank, Precious, candid, Determined, resolved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.