header banner
Default

Hva mangler KLM-pilotene etter en betydelig nedgang i lønnen?


20 procent minder loon

Bij KLM moet het personeel een steentje bijdragen aan de redding van de luchtvaartmaatschappij. De mensen die het meest verdienen, de piloten, moeten ook het meest inleveren. Maar hoeveel verdienen piloten eigenlijk en wat houden ze dan straks nog over?

De overheid steekt 3,4 miljard euro in een steunpakket voor KLM. Medewerkers van KLM die meer dan drie maal modaal verdienen wordt gevraagd minstens 20 procent van hun salaris in te leveren. 

Dat betekent in de praktijk dat werknemers die meer dan 110.000 euro per jaar verdienen, 20 procent van hun loon moeten inleveren. Werknemers die minder verdienen wordt gevraagd een kleiner percentage in te leveren.

Zie ook: Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Loopt op tot 2,5 ton

VIDEO: Why Airline Pilots Get Paid So Much ✈️💰
Enniskey

Gemiddeld verdient een piloot bij KLM tussen de 100.000 en 150.000 euro per jaar, maar dat loopt op tot wel 250.000 euro per jaar, zegt de maatschappij. Daarmee behoren de piloten van KLM tot de best betaalde in Europa. Bij prijsvechters als Ryanair en Easyjet verdienen piloten een stuk minder.

Een woordvoerder van pilotenvakbond VNV voegt eraan toe dat de meeste piloten co-piloten zijn, met een gemiddeld jaarsalaris van 112.000 euro per jaar. 

Best betaalde piloot houdt 5,5 keer modaal over

VIDEO: Salaries of Airline Pilot in 2022!
OC FLIGHT LESSONS

De gemiddelde KLM-piloot wordt dus gevraagd om tussen de 20.000 en 30.000 euro in te leveren, dan houden ze nog tussen de 2,2 en 3,3 keer modaal over. De best betaalde piloten zouden 50.000 euro minder gestort krijgen, ze zouden dan nog wel 5,5 keer modaal overhouden.

Alles over de Nederlandse staatssteun aan KLM

VIDEO: AIRLINE PILOT SALARY
flywithgarrett

54:42

Air France

VIDEO: A Pilot’s Life | Intern On A Mission | KLM
KLM Royal Dutch Airlines

Op de vraag hoeveel de collega's bij Air France verdienen wil een woordvoerder van Air France-KLM weinig kwijt. Het is moeilijk te vergelijken, omdat bij Air France sprake is van een variabele beloning, die afhangt van het aantal uren dat piloten vliegen.

De afgelopen tijd zijn de salarissen dus drastsich achteruit gegaan, vaak tot 20 procent, zegt de woordvoerder.

Bij Air France verdienen bijna 100 van de in totaal ruim 2800 piloten meer dan drie ton per jaar, schreef de Franse krant Libération anderhalf jaar geleden. Zo'n 30 procent zou meer dan twee ton krijgen.

Vorg jaar februari kregen de piloten van Air France nog een loonsverhoging van 4,3 procent.

BA en Lufthansa

VIDEO: Klm krijgt petloze piloten
carlos macho

Ook bij andere luchtvaartmaatschappijen wordt gevraagd of personeel salaris inlevert. Bij British Airways gaat het om 20 procent voor de medewerkers die het langst in dienst zijn.

Gisteren werd Lufthansa gered door de overheid. Daarbij zijn geen specifieke eisen door de overheid gesteld aan medewerkers om salaris in te leveren. Eerder was er sprake van dat piloten twee jaar lang 45 procent van hun salaris zouden inleveren in ruil voor overheidssteun.

Sources


Article information

Author: Daniel Odonnell

Last Updated: 1699216803

Views: 883

Rating: 4.4 / 5 (81 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Daniel Odonnell

Birthday: 1935-10-20

Address: 477 Mitchell Plain Suite 489, West Nicole, CT 77888

Phone: +3581303182465814

Job: Radiologist

Hobby: Origami, Running, Beer Brewing, Skateboarding, Geocaching, Running, Calligraphy

Introduction: My name is Daniel Odonnell, I am a multicolored, daring, unwavering, treasured, persistent, apt, dazzling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.