På sociale medier ses et voksende antal af profiler, der giver råd om økonomi til unge. Det ligner ulovligt pyramidespil, advarer eksperter.
Sig dit job op og se pengene tikke ind på din telefon, mens du soler dig på kridhvide sandstrande og rejser verden rundt.
Det er drømmen, som en række unge danske kvinder lokker med på sociale medier som Tiktok og Instagram.
Her deler de blandt andet billeder af deres hverdag på alt fra eksotiske rejsemål til eksklusive fester, mens de fortæller dig, at du vil fortryde, hvis ikke du gør som dem.
Det er urealistisk
Carsten Tanggaard, professor i finansielle markeder ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet
Ifølge kvinderne selv er de succesfulde investorer – eller såkaldte “daytradere” – der hjælper hinanden med at tjene penge.
Men det er næppe en god idé at følge kvindernes råd, lyder advarslen fra flere eksperter, som TV 2 har talt med. Blandt andet Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea.
- Det er problematisk, når nogen udtaler sig meget firkantet om aktietips, uden at have erfaring. Man kan jo ende med at miste rigtig mange penge, og det er på grænsen, om det overhovedet er lovligt, siger hun til TV 2.
Kalder sig daytradere
TV 2 har fundet frem til i alt 44 profiler på Tiktok, der alle deler næsten ens budskaber om at “arbejde fra sin telefon i udlandet”. Over fire måneder er der gradvist dukket flere og flere nye profiler op.
Størstedelen af profilerne er unge kvinder i 20’erne, der fortæller, hvordan de kan hjælpe andre unge med at opnå økonomisk frihed og “blive fri af hamsterhjulet”.
- Jeg gik fra at hade mit ni-fem job til nu at elske, hvad jeg laver og rejse hver måned, mens jeg tjener penge fra min telefon, skriver en af de danske kvinder på Tiktok.
Størstedelen af kvinderne har mellem 200 og 1000 følgere, mens enkelte af dem har omkring 4000 følgere. En del af Tiktok-videoerne er dog blevet afspillet flere tusinde gange og nogle har flere tusinde likes.
- Fuldstændig værdiløst
Men hvad skal man så gøre, hvis man gerne vil "tjene 65.000 kroner om måneden fra sin telefon", som nogle af kvinderne siger?
Kontakter man kvinderne, bliver man efter lidt tid bedt om at købe adgang til en hjemmeside ved navn Igenius. Ifølge de kvindelige “daytradere” skal den lære dig at investere og tjene penge, så du ikke behøver arbejde.
Blandt andet gennem undervisningsmateriale fra "udenlandske eksperter" og gennem en AI-robot, der investerer for dig. Her skal man registrere sig via et link, der er knyttet til en af kvindernes egne konti.
Men det er ikke en billig fornøjelse - et medlemskab på siden koster fra 2094 kroner til omkring 10.000 kroner om måneden.
Gennem en muldvarp har TV 2 taget kontakt til to kvinder på Instagram og købt adgang til hjemmesiden, som de henviser til. Det har vi gjort ud fra overvejelsen om, at det ikke var muligt at få indblik i hjemmesidens indhold på andre måder. TV 2 har betalt for det billigste abonnement til 2094 kroner, men har ellers ikke brugt yderligere penge på hjemmesiden.
Gennem TV 2s login har eksperterne i artiklen haft mulighed for selv at se indholdet af hjemmesiden igennem.
TV 2 er efterfølgende blevet tilføjet til en Telegram-gruppe, hvor personer der investerer, skriver sammen om trading og byder velkommen til nye medlemmer. TV 2 har ikke interageret med profilerne i chatten.
Og begiver man sig ud i at følge kvindernes opfordring, så er risikoen for at blive skuffet stor. Det vurderer Carsten Tanggaard. Han er er professor i finansielle markeder ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, og har for TV 2 set hjemmesiden igennem.
- Det er urealistisk. Der findes ingen let og risikofri genvej til rigdom. Der er utrolig mange måder at tabe penge på, hvis man først roder sig ud i sådan noget, siger Carsten Tanggaard til TV 2.
Han hæfter sig ved, at hjemmesiden er meget uigennemskuelig, og at det nok netop er meningen med det hele.
- Det er tomme kalorier. De taler om investeringer, men det er ikke det, vi andre normalt forstår som investeringer. Man køber adgang til et produkt, som man ikke aner, hvad er, siger Carsten Tanggaard.
Han forklarer, at en stor del af materialet handler om investering med kryptovaluta, bitcoins, udenlandske valutaer og binære optioner. Det er produkter, som, ifølge Carsten Tanggaard, er nogle af de mest risikable at investere i.
Blandt andet har Finanstilsynet forbudt markedsføring og handel med binære optioner i Danmark.
- Det er ikke noget, jeg på nogen måde vil anbefale nogen og slet ikke almindelige forbrugere at kaste sig ud i, siger han.
Nu er der jo noget undervisning på siden, så man kan lære at investere. Kan det ikke bare være, fordi man ikke forstår at investere rigtigt?
- Nej, det kan det ikke, og hvis du beskrev deres forretningsmodel og søgte tilladelse som rådgiver hos Finanstilsynet, så tror jeg ikke du ville blive godkendt. Jeg kan ikke forestille mig, at man kan tjene penge på det her. Risikoen er stor, og de eneste, der måske kan blive rige, er dem, der står bag, siger Carsten Tanggard.
Når man har købt medlemskabet til siden, bliver man tilføjet til en chatgruppe med 995 medlemmer på mediet Telegram.
TV 2 har været medlem af chatgruppen, hvor der bliver delt billeder, når medlemmerne "daytrader", og inviteret til forskellige zoom-opkald. Her skriver en dansk kvinde blandt andet, at “hun er så meget i panik", fordi hun “ikke engang er begyndt at tjene penge endnu”.
I løbet af de to uger, TV 2 er medlem, bliver der jævnligt præsenteret nye medlemmer. 21 af de nye medlemmer er unge fra Danmark.
Hos Finanstilsynet oplever de, at sociale medier “i stigende grad bliver brugt til at promovere online investeringsmuligheder” og at investeringsmuligheden nogle gange er "for god til at være sand".
- I nogle tilfælde bruges den danske finfluencer af en udenlandsk investeringsplatform til at markedsføre platformen, selvom platformen ikke har den tilladelse, der kræves for at kunne udbyde sine tjenesteydelser i Danmark. Det er ulovlig virksomhed.
- Nogle finfluencere fortæller, at de deler deres råd eller egne investeringer med følgerne helt gratis. Det sker dog, at finfluenceren – uden at oplyse det – bliver betalt af en bagvedliggende virksomhed. Det kan for eksempel være via et ”affiliate program”, hvor finfluenceren modtager et honorar fra en investeringsplatform, hvis den får nye kunder til at benytte den.
Herhjemme kræver det en godkendelse af Finanstilsynet at yde individuel økonomisk rådgivning, og det er Finanstilsynets ansvar at gribe ind, hvis nogen ikke overholder lovgivningen.
Men ifølge Finanstilsynet selv er deres handlemuligheder for at stoppe finfluencers begrænsede, fordi de ofte henviser til firmaer, som har hjemme i lande, hvor Danmark ikke har nogen samarbejdsaftale med myndighederne.
Finanstilsynet var tidligere i år ude og advare mod to sager med influencere, der ikke overholdte lovgivningen.
Kilde: Finanstilsynets hjemmeside
En del af en tendens
Kvindernes profiler er ikke enkeltstående tilfælde. Hos Finanstilsynet oplever de, at sociale medier “i stigende grad bliver brugt til at promovere online investeringsmuligheder”.
Og interessen for at høre mere om kvindernes opskrift på at tjene penge ser ud til at være stor.
I en video delt af en af kvinderne på Tiktok er der 1187 kommentarer, hvor en stor del af dem er fra unge, der gerne vil høre mere.
TV 2 har været i kontakt med en håndfuld unge brugere, der alle bekræfter at have vist interesse for at høre mere om kvindernes investeringsmetoder. Ingen af dem ønsker at medvirke, men nogle af dem fortæller, at kvindernes budskab om at have mere frihed og at tjene "nemme penge", mens man rejser verden rundt, tiltaler dem.
Og selvom det ikke har været muligt at få kontakt til nogen, der er blevet snydt, så er det meget sandsynligt, at der er nogen derude.
Det vurderer forbrugerøkonom, Ida Maria Moesby. Hun har i mange år fulgt området for finansielle influencers - såkaldte finfluencers - der giver råd om økonomi og investeringer på nettet.
Ifølge hende er der tale om et meget ureguleret marked, hvor man hurtigt bliver "lovet guld og grønne skove".
- Det er vigtigt, at man husker, at der er risiko forbundet ved at investere, og at ingen afkast er garanteret. Hvis alle kunne blive rige, uden at løbe en stor risiko, så ville alle jo gøre det, og så ville der ikke være en fortjeneste, siger hun.
Hun fortæller, at undersøgelser viser, at flere og flere unge under 30 år er villige til at tage imod økonomiske råd fra personer på sociale medier.
- Det er kun godt, at unge interesserer sig for investering. Men udfordringen er, hvis de begynder at få råd fra nogle, der har skjulte interesser, man ikke kan gennemskue, og som lover mere, end de kan holde, mener hun.
Tyder på pyramidespil
Samtlige eksperter, som TV 2 har talt med, vurderer, at der med stor sandsynlighed er tale om ulovligt pyramidespil. Det dækker over, hvis størstedelen af kvindernes indtjening kommer fra at få så mange som muligt til at købe adgang til hjemmesiden.
Blandt andet Jan Trzaskowski, der er professor i markedsføringsret og juridiske aspekter af elektronisk handel ved CBS Law.
- Der er ingen tvivl om, at deres forretning har en pyramidestruktur, og det tyder på, at der er tale om ulovlig salgsfremmende pyramidespil, siger Jan Trzaskowski til TV 2.
Det baserer han på, at det blandt andet fremgår af et dokument på hjemmesiden, at man kan optjene bonusser ved at hverve nye medlemmer til hjemmesiden.
Han vurderer, at der i nogle tilfælde kan være tale om vildledende markedsføring, fordi kvindernes videoer kan give indtryk af, at man kan tjene en masse penge hurtigt og let.
- Man kan få noget investeringsrådgivning, som på ingen måde garanterer det, og der vil formentlig være nogle sårbare grupper, som tænker, at det lyder lovende og ikke får noget ud af de penge, siger han.
Har du selv reklameret for investeringer på sociale medier, været en del af trading-fællesskaber eller har andre erfaringer, du vil dele?
Så hører TV 2 gerne fra dig. Skriv en mail til journalist Laura Kongsmark Schuldt på mail [email protected].
Alle henvendelser behandles fortroligt.
Skriver de har mistet penge
På Igenius’ Trustpilot-side er der flere anmeldelser fra brugere, der skriver, at de har mistet penge på at bruge hjemmesiden, at det er pyramidespil, og at virksomheden flere gange har skiftet navn.
Ifølge anmeldelserne har Igenius tidligere gået under navnet Kuvera Global. Et firma, som i 2019 blev lukket i Belgien, Frankrig og Spanien.
Det har ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet, at der er tale om samme firma.
TV 2 ville gerne have spurgt Finanstilsynet, hvordan det ser på profilerne i artiklen, men det henviser til, at det på grund af skærpet tavshedspligt ikke udtaler sig om konkrete sager.
TV 2 har på mail forelagt kritikken for hjemmesiden Igenius, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
TV 2 har kontaktet de pågældende kvinder over Instagram og fremlagt eksperternes kritik for dem. Vi ville gerne have spurgt dem, hvordan de tjener deres penge, og om de er enige i eksperternes betragtning om, at deres forretning baserer sig på pyramidespil. Størstedelen er ikke vendt tilbage på henvendelserne, mens tre ikke har ønsket at medvirke.
Author: Jessica Young
Last Updated: 1702538642
Views: 1024
Rating: 4.7 / 5 (52 voted)
Reviews: 80% of readers found this page helpful
Name: Jessica Young
Birthday: 2016-11-27
Address: 0148 Buckley Plains, Port Wendy, AZ 14860
Phone: +4463604568043737
Job: Graphic Designer
Hobby: Badminton, Puzzle Solving, Coffee Roasting, Tennis, Stargazing, Traveling, Quilting
Introduction: My name is Jessica Young, I am a striking, proficient, spirited, risk-taking, accessible, variegated, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.